Enviat per: oriolvidal | 07/09/2007

Pel dret a poder-nos dir Makgiber

mcgyver1.jpg

Un pioner software instal·lat al meu MacBook em permet obtenir un detallat perfil dels usuaris d’aquest bloc. Per tant, a banda de controlar si es posen aquí davant en roba interior (o sense), conec perfectament que molts de vostès són lingüistes, traductors, editors, lexicògrafs, paridistes, verbívors i d’altra fauna per l’estil: de Lletres, o sigui. En deferència al gremi, aquí tenen aquesta notícia que arriba des de dos països tan estimats, però alhora tan diferents, com són Veneçuela i Andorra. No escombrarem cap a casa i marxarem primer a Can Chávez. Resulta que el govern de tan bolivarià país ha decidit posar fi al bonic costum de batejar les criatures amb noms friquis, extravagants o, directament, aberrants, que és una de les especialitats de la casa.

Així, la nova Ley Orgánica del Registro Civil es vol carregar noms tan estrafolaris com els dels dictadors (Hitler Adonys Crespo, Stalin Fernández o Genghis Khan Pérez, per exemple), els de les empreses dels Estats Units (Max Donald, Usnavy o Usmail) o els dels ídols i els superherois (Makgiber, Superman o, fins i tot, Nick Carter Backstreet Boys). Fins ara, tots aquests noms existeixen com a element folklòric, diferencial i responent sempre a una arrelada tradició. Només cal mirar al cens, on hi figuren més d’una desena de Supermáns González.

Els polítics, però, amb la mania de fotre els nassos on, de ben segur, no és prioritari, pretenen eliminar aquesta fantàstica genialitat i a llocs com a Maracaibo o a la regió de Zulia, vorejant Colòmbia, estan per la revolta popular. Des d’aquí, solidaris, ens preguntem: per què aquest atac contra la imaginació? Que respectin un poble tan innovador! És més: que l’estimulin! Fins i tot hi ha famílies pobres que es canvien algunes lletres dels seus noms per crear-ne de nous, en una exemplar mostra d’això tan modern i recorrent com “l’optimització de recursos”. Ho tenim claríssim: deixin que Makgiber segueixi amb els seus invents!

Pel que fa a Andorra, la insubmissió popular ha vingut per una altra banda. La gloriosa parròquia de Sant Juià de Lòria (no deixin de visitar la seva festa major) s’ha passat per l’arc de triomf la grafia normativa dels seus topònims. El Ministeri de Cultura volia ordenar el tema i anomenar “Canòlic”, “Bixesarri” i “Aubinyà” on la gent de tota la vida ha escrit “Canòlich”, “Bississarri” i “Auvinyà”. Però ni comissió d’experts ni conyes: ha guanyat el poble… i que no tornin els lingüistes tocant els pronoms febles. Lletraferits, ja sabeu com se les gasten al mític país dels Pirineus.

Anuncis

Responses

 1. Reivindico el meu dret a posar el nom que vulgui als meus fills. I reivindico el dret a què un col·lectiu pugui decidir com anomenar els seus topònims. Però a banda d’aquests drets, fins a quin punt el sentit comú s’ha d’aplicar en aquests casos. És a dir, fins a quin punt un govern comunal com el de Sant Julià pot saltar-se a la torera una normativa superior,és a dir del govern nacional? Perquès si aquest palntejament serveix per al tema lingüístic, també hauria de servir per a tots els altres, no? I aleshores ens trobaríem immersos en una república bananera.

 2. jajajaja!!!
  no em puc creure lo dels backstreetboys!!!
  quines ocurrencies, xdeu!!!
  dels d’andorra mho puc creure tot, però…
  backstreetboys pérez… boníssim!

 3. Aquí un lingüista:

  Intentaré explicar-ho breument. ‘Canòlic’ i ‘Bixessarri’ eren des de fa uns 7 anys els topònims oficials perquè segons la Llei del català (200) els topònims oficials són els que surten a ‘Geografia i diccionari geogràfic’ (GDG) mentre no s’aprovi el nomenclàtor oficial d’Andorra.

  La Comissió de Toponímia és un òrgan creat pel Govern per elaborar aquest nomenclàtor. En formen part: un representant de cada comú, dos del Servei de Política Lingüística, un de l’Arxiu, un de l’Institut d’Estudis Andorrans, un expert…

  La Comissió encara té un any de feina per presentar la proposat de nomenclàtor, que ha de ser aprovada pel Govern “d’acord amb els comuns.

  La Comissió ha proposat que les dues grafies es mantinguin tal com apareixen al GDG; per tant, les oficials. Lògicament, ha fet aquestes propostes amb el vot negatiu del representant de Sant Julià.

  Ara el Govern ha fet un decret de modificació d’alguns topònims perquè n’havia de fer un altre de designació de carreteres. El Comú de Sant Julià va proposar del canviar alguns topònims i se n’ha sortit.

  El Comú de Sant Julià no ha respectat mai la llei i ha escrit sempre ‘Canòlich’, un atemptat a l’ortografia i una carrinclonada (“véns a Vich?”).

  Pel que fa a Bixessarri (ara Bissisarri), la immensa majoria de veïns del poble estan en contra del canvi de grafia. O sigui, el Comú no solament no respecta la llei, sinó que es fica en un tema que desconeix (discutiríeu el diagnòstic d’un metge?) i no té en compte la voluntat popular, que és l’únic ‘argument’ que podria esgrimir (tampoc no és un argument vàlid en toponímia, però mira).

  Apasiau.

 4. Ei, ei, ei, una puntualització a això dels topònims lauredians!! Bé, el Marc la farie molt millor que jo però com que està de cap de setmana amb els seus amigotes, me n’encarrego jo mateixa.

  És principalment sobre el nom “Bixessarri”. Això no ha transcendit (Roig, investiga), però els veïns de Bixessarri van fer arribar una carteta al senyor ministre dient que ells, Bississarri, res de res. Que sempre han dit i escrit Bixessarri.

  I no parlaré més sobre el tema de la toponímia i la manera d’actuar del Govern i del comú de Sant Julià particularment, perquè m’he de mossegar la llengua. Vist el control a què ens sotmet el senyor Oriol Vidal, totes precaucions són poques.

 5. Impressionant, senyores i senyors! Aquest bloc ja treu primícies! Moltes gràcies per aquestes aportacions d’un nivell tan elevat. Espero que quan parli de l’assassinat de Kennedy o del 11-S també destapin les trames ocultes.

 6. Sí, jo crec que la “h” final de canòlich és igual de carrinclona que Montjuïch o Vich, per exemple.
  Sobre els noms… albert, jo no reivindicaria el dret a posar el nom que vulguis al teu fill. perquè no tothom és tan responsable i tan bon pare com tu. Això que deia l’ury és cert: aquesta setmana deien a la ràdio de no sé quin país llatino americà, que hi havia mogollón de “superman”, é smolt fort.
  També recordo fa uns anys, unjutge va prohibir als pares que li diguessin Mégan a la seva filla, més que res, perquè es deien Renault de cognom!
  Tu saps quantes bromes li ha estalviat a la nena aquest jutge?

 7. Ja, ja, ja… Mégan Renault!!! Boníssim!!!!

 8. Jo no crec que tingui mai fills, però si en tinc un, descuida: es dirà Kurt James Hetfield Mustaine Pareja de Todos Los Santos.

  I si de gran el vol més curt, que li diguin J, que ja em va bé.

  El gato es mío…

 9. no tindreu parejines???
  😦

 10. Parella, vigila, que quan la ruti es posa d’aquest pal no hi ha qui l’aguanti (broooooma!). Si li poses aquest nom a un retony teu, li pago els llibres de text fins a Secundària.

 11. Sincerament, no crec que en tinguem, donat els nostres horaris i les meves poques ganes de fer-me càrrec d’una responsabilitat tan gran. Ja en tinc prou amb la Lola, que de vegades em supera.

  Per si de cas, Oriolo, m’apunto el teu oferiment: si algun dia existeix un parellino, ja li explicaré que el seu tiet del 3.24 li va pagar l’educació…

 12. ui! és el primer cop que entro en un blog i em sento com a casa!
  Parella, si estàs pensant noms per al possible però no probable (pel que dius) parellino, n’hi havia un que li va posar al seu fill Kevin Costner.

 13. Kevin Costner de Jesús, per ser exactes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: