Enviat per: oriolvidal | 25/09/2007

Hipocritòpolis

Sostenibilitat. Consum responsable. Medi ambient. Hi havia una vegada una ciutat que es posava aquests conceptes a la boca sempre que podia i tothom deia “oh!” i aplaudia, és clar que sí. Malauradament, d’altres ideals, com el de la “coherència” i, per tant, també el de la “decència”, no rebien el mateix respecte. I per això, després d’un estiu amb apocalíptiques apagades de llum a tort i a dret i en plena crisi d’energia en l’hospital més gran de la ‘metròpoli’, ningú no va tenir cap problema per tornar a dir “oh!” i aplaudir: una institució poderosa va presentar la monumental reforma de les seves façanes, que incloïa una no menys monumental despesa de quilowatts i de contaminació lumínica. Fins i tot l’alcalde, hereu de no se sap quin esperit de fòrums artificials, va calmar tothom assegurant que faria tot el possible perquè aquell colós dominés i inspirés la ciutat (veïns tiquismiquis, aparteu-vos). Fantàstic. Com a irònic contrapunt a tot plegat, d’altres marxaven a la perifèria per fer un estadi ecològic i generador d’energia solar, entre les conyes del poble que professava la fe correcta.  Ji-ji-jíi divertim-nos fins morir. 

Anuncis

Responses

 1. És la Karcelona de l’ecopijisme, el bicing, el sónar i l’àrea metropolitana a 80, però també dels transports públics col·lapsats, dels ciclistes assassins de iaies, el “Fòrum Borroka” i la cervesa a sis euros la canya… incongruent tota ella.

  Al final, Barcelona, vista des de l’aire, semblarà una cosa estranya, amb la Torre Agbar, la Sagrada Família i el Nou Camp Nou (que sembla un pastisset de crocanti, per cert), marcant els punts visibles de l’skyline. Molt em temo que ja fa temps que la ciutat ha començat el viatge sense retorn cap a la inhabitabilitat de New York o Londres. Doncs molt bé, “con su pan se la coman”. Jo ja visc bé a Províncies.

  Senyor Vidal, molt oportunista i demagògia, la seva intervenció: m’agradaria saber quant CO2 de més expulsaran els seguidors periquitos en ser foragitats de la ciutat. O tota la gent que vagi al camp ho farà en transport públic? Em temo que no. Cues i més cues a la ronda per un partit de futbol… gràcies, Espanyol. Esclar que, al pas que aneu, no crec que vagin més de 6.000 o 7.000 persones a veure els partits contra el Poli Ejido, o l’Eibar…

 2. Oportunisme? Home, ho publico quan s’ha sabut com seria el camp, la veritat. Ho podria haver fet quinze dies abans, en exclusiva, però els esponsors d’aquesta pàgina web no paguen prou.

  Demagògia? Cap ni una. Oposo dos fets objectius i no és culpa meva que el Bar$a no s’hagi animat finalment a copiar el tema de les plaques fotovoltaiques (consta a les hemeroteques que ho van estudiar).

  Total, un club serà ecològic i l’altre, el que vol el seu president: “tan conegut per un marcià com Disney i la Coca-Cola”. Tot són opcions legítimes, en aquesta vida, i si algú ambiciona convertir-se en un parc temàtic o en un souvenir té tot el dret del món a ser-ho, faltaria més.

  De totes formes, si s’hi fixa, res més lluny del meu propòsit que propiciar rivalitats extremes. Només denuncio les incongruents mirades de les autoritats en funció de qui sigui el subjecte. I això sense entrar en el cantat amén al “pelotassu” urbanístic.

 3. Avui n’he sentit una de bona a la ràdio… El nou camp del Barça és el complement sexual perfecte per la torre Agbar.
  I si més no, la ciutat deixarà de tenir el color de sardina que de vegades explica la Benedetta (aquesta dona és molt bona posant exemples!): com que s’han posat de moda els revestiments de xapa per les façanes…
  I de fet, el que interessa és sortir a la foto. L’ecologia o les coloraines gaudinianes (jajaja) són secundàries.

 4. Doncs molt bé. Ja sabem la sacrosanta missió d’aquesta reforma: dotar a la ciutat d’un color de peix espasa allunyat del de sardina i copular simbòlicament (esperem) amb la Torre Agbar.

  L’ecologia, secundària? Ho veus, d’això em queixo: tot va segons bufa el vent i, sobretot, a qui li bufa. Però si no parem de martiritzar-nos amb el canvi climàtic, si us plau! Què hi ha de l’esperit del Fòrum? Que hi ha de les energies renovables i de Kioto? No ens van dir la setmana passada que Barcelona és la ciutat amb més contaminació d’Occident?

  Una mica de coherència i que no us perdin els colors… ja siguin de sardina o de pop multi-tentacular.

 5. Em sembla fatal que avui hagis de dedicar un article a una notícia d’ahir i que no parlis de la teva estimada segona pàtria, Andorra, que avui ha passat a la història de les telecomunicacions per ser el segón país europeu que ha fet l’apagada analògica, després d’Holanda. Perico havies de ser…

 6. Completament d’acord amb vós, Old Ravioli. El Barça, més que un club, semblarà una lluerna virolada. La qüestió és que la seva lluminària hipnotitzarà encara més els cervells pobrets d’emocions dels culés sonsos com el ZP. L’embolcall és més que el futbol en si, clar. Per quan un comentari sobre la crema bubònica?

 7. Benvolguda Wonda, aquest bloc és de reflexió i, per tant, es pren uns dies de respiració per abordar inspiradament qualsevol tema.

  Andorra serà sempre protagonista implícita d’aqueta pàgina (“aqueta”, com ho diuen allà)… I, per altra banda, això de l’apagada digital només és una notícia oficialista, perquè a la pràctica ja fa mesos que tothom tira amb la tdt.

  Per cert, estimats andorrans o ex-andorrans: ho haveu vist, que el Juli Minoves està molt més prim?

  Brrr… ja m’has fet canviar de tema! Culer havies de ser!

 8. A mi, que també sóc culé, el nou projecte de nou camp nou no em desagrade. Però hi ha alguna cosa que grinyole. Potser això mateix que comentes de tanta llum i tanta aparatositat. Penso que abans d’haver buscat un disseny tan espectacular, potser hauria convingut més assegurar més seients per a tots els socis, perquè ja és fotut pagar religiosament cada any i no tenir l’entrada garantida als partits, o haver de recordar dos o tres dies abans d’un partit de decidir si alliberes seient o no (i això que no sóc sòcia, que si no, ja em sentiríeu).

  Ah, veig que toques un tema que ha fet córrer rius de saliva (que no de tinta perquè sobre paper de diari no n’he vist cap comentari, no fos cas…): l’aprimament del Minoves. Va ser vist i no vist. L’estiu de l’any passat va marxar a l’agost de vacances i en tornar, pam, 30 quilos menys. De rumors, evidentment, n’han corregut més de trenta de diferents…

 9. Molt s’ha aprimat aquest home! Ja m’han arribat alguns rumorets d’aquests que expliques Josefina…
  30 quilos/30 rumors=1rumor/quilo, no?

 10. Crai, Uri. Has posat el dit a la nafra. Quan anem en cotxe no podrem passar de 80 quilòmetres per hora a 40 quilòmetres a la rodona de Barcelona, i en canvi quan jugui el Barça (per què parles del Barça, oi) semblarà que sigui de dia. Sostenibilitat! Per no parlar de la nòmina de Foster… res, 35 milions d’euros. Sumats als 300? No ho sé. Una abraçada Mestre ‘periquito’.

 11. Que fort, Jos! 30 quilos, el Minoves! Doncs jo crec que s’ha passat, la veritat. Proposo que ingressi al despatx d’arquitectes del Foster: em sembla que no menjaran malament, els pròxims anys…

 12. Suposo que el camp només estarà il·luminat els dies de partit, o sigui, cada quinze dies. No em sembla que n’hi hagi per tant.

  Em sembla un poc demagògica la teva cançó de l’enfadós.

  És un camp que s’escau perfectament en el parc temàtic que és Barcelona.

  Tema 80 per hora. Alguns mitjans van fer el ridícul quan van publicar que la reducció de velocitat evitarà uns quants milers de morts perquè hi haurà menys contaminació. Ho diu el Govern manipulant un estudi i au!, tots a passar el missatge sense contrastar la informació.

  No rajeu del Minoves, que és el meu quefe!!!!

 13. Conxita Balsells, vocal del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i assesora del jurat, diu a ‘El País’ que “les bombetes són leds i consumeixen molt poc”.

  LED: sigla de l’anglès ‘light-emitting diode’.

  “Consumo: un semáforo que sustituya las bombillas por diodos LED consumirá 10 veces menos con la misma luminosidad.” (www.consumer.es)

 14. Home, Marc, és que si a sobre ja no posen leds, ja podem plegar. I un porrot de leds, per poc que consumeixin, sempre ho faran més que res. I oju! En una ciutat que surt d’una crisi energètica! Que em demanin després que vigili amb l’aire!

  Sobre la periodicitat de l’il·luminació, segur que serà més sovint que cada 15 dies, perquè formarà part de l’sky-line de Barcelona i això va com va. Més atracció turística.

  I de demagògia res, dic el que hi ha. Demagògia és que les autoritats contradiguin les polítiques municipals fent segons quines excepcions i, a sobre, justificant-les. I encara falta el pelotassu!

 15. Deixa de parlar de pelotassu, que in all places cook beans, amic Vidal. O què és això, de voler vendre part de la ciutat esportiva de Sant Adrià, de la que tant presumiu? Un favor al poble? què les regalareu, potser, les hactàrees que es requalifiquin? Doncs ja sabeu: qui estigui llire de pecat…

  Totalmet d’acord, José María, en això de la manipulació de l’aire. Tothom hi va caure de quatre grapes. El Saura i la Mayol es deurien pixar de riure al sofà de casa, mirant els informatius de La Teva…

 16. El cas de la ciutat esportiva sí que és un favor al poble, perquè l’Ajuntament de Sant Adrià és el primer que vol comprar terreny per reurbanitzar tota aquella zona. Palabrita, pregunta-ho a l’alcalde, en Sito. O a la Gumbau mateix.

  Tota requalificació inclou mamoneig, per suposat. El problema és que fa 10 anys, amb Sarrià, es va rebaixar el quoficient d’edificabilitat tot el que es va poder, gràcies a la combativa Eulàlia Vintró. En canvi, aquí, on hi ha el Mini, no crec que s’acabi sent tan primmirat, perquè cal finançar molta cosa. Però bé, serà que els pericos som molt victimistes, com sempre.

 17. A vós el que us passa és que esteu ofuscat per l’animadversió que sentiu cap al Bar$a.

  Al soci no se’l pot enganyar.

 18. Animadversió, diu?

  Suposo que el mateix pensarien alguns del nen del cèlebre conte “El vestit nou de l’Emperador”.

  Quants anys han passat… i quanta vigència.

 19. ury, per favor, quina demagògia.
  Criticar el camp nou perquè fa molta llum després de les apagades??
  També et puc dir que vosaltres no feu un nou camp, i que destineu els diners que us costarà als nens pobres!
  És que clar…

 20. Jojojojó! Doncs clar que em sembla lícit, lògic i escaient criticar el nou Camp Nou perquè fa molta llum, i encara més després de les apagades. Ha estat, per començar, inoportú. Quan a alguns carrers fa dos dies que els han tret els generadors, ara anunciem a bombo i plateret el Lacasitos Stadium luminiscent. Ai, perdó: com que el Barça és tan guai, suposo que serà l’m&m’s Stadium, és veritat.

  Sobre la teva demagògia, t’he de dir que, segons les teories anti-canvi climàtic, l’ecologia del camp de Cornellà-El Prat potser sí que contribuirà a millorar la vida dels nens de demà, siguin pobres o rics. Com a mínim, no la perjudicarà. Serà un estadi net i que generarà energia. I, pulutant, espero que el Saura i l’Imma es facin de l’Espanyol.

 21. Fuera fuera fuera!
  Ury, la única opció realment ecològica per a l’Espanyol seria quedar-se on és ara. NO EM PARLIS D’ECOLOGIA SI ESTEU CONSTRUINT UN ESATDI NOU, per sostenible que sigui quan estigui acabat. O es que les formigoneres també van amb plaques solars? I els fonaments, els esteu fent amb formigó o amb cartró reciclat? Per favor UNA MICA DE RESPONSABILITAT.

  Fer un estadi nou ÉS una opció legítima, i si és autosuficient, millor. Però NO ÉS UN MODEL DE CONDUCTA, NO SENYOR. A veure, l’estadi on jugueu actualment és plenament funcional, i hi podrieu seguir durant dècades. Si feu un estadi nou serà per estar millor, més còmodes i més recollidets. Magnífic. Però no és una necessitat , és un caprici. I davant un comportament tan poc ecològic em sembla increible que hom es dediqui a impartir lliçons de sostenibilitat.

  Així doncs, qui pot tirar la primera pedra?

 22. Oliva, nen: ets com els que contraataquen les polítiques de creixement sostenible dient: “Doncs si us poseu així, millor que no fem res, llavors! Tornem als temps primitius i punt.”

  En cap cas he posat la construcció del camp del Cornellà-El Prat com a model de conducta, em sembla. Només he dit que, amb els dos productes resultants, un camp serà més ecològic que l’altre. I això, que em sembla indiscutible, veig que costa molt d’admetre.

  A més, amb l’argument que véns a posar (tota despesa nova d’energia suposa contaminació), sempre serà l’Espanyol més ecològic que el Barça. Som menys gent i, per tant, no alterem tant l’ecosistema.

  Ja fa temps que vam tirar la primera pedra… i d’aquí un anyet, que l’Ajuntament converteixi Montjuïc en una central eòlica, si vol. Total, ja ha estat molt ecològic tots aquests anys, deixant sistemàticament el camí de l’Estadi a les Fonts sense llum, sense despesa d’escales mecàniques, amb pocs busos…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: