Enviat per: oriolvidal | 08/11/2007

La Z no sempre fa zzz…

zorro.jpg

Els polítics no deixaran mai de sorprendre. Sigui quin sigui el seu signe, són sempre capaços de fer encaixar la realitat en la seva estructura mental del món. Ni l’ortografia se’n salva. Només cal veure l’última campanya del PSOE: “Con Z de Zapatero.” L’utilitzen en tots els mítings i darrera del polític de torn es pot llegir “prosperidaZ”, “igualdaZ”, “solidaridaZ”… i d’altres innovacions que no vulguin vostès saber el mal que faran entre l’alumnat. Un saqueig en tota la regla a la lexicografia per fer un anunci d’ONG del president del “Gobierno de España”. I també una excusa per deixar prou evidents les intrigues i les lluites de poder a través dels mitjans de comunicació, com il·lustra la següent anècdota.

La història va passar a Madrid, a la Real Academia de la Lengua, en l’acte de presentació dels dominis multilingües i la va propiciar l’acadèmic Juan Luis Cebrián, fins abans d’ahir i de Mediapro inspirador de la línia de pensament socialista des de les pàgines d’El País. Cebrián va aprofitar el seu parlament per carregar contra la campanya de la Z… davant la mirada de Rodríguez Zapatero i l’engrescament de l’auditori:

Señor presidente del Gobierno, dicho sea con todo el respeto y desde la leal amistad que le profeso, ruego explique a sus asesores que no hace falta asesinar la ortografía para ganar unas elecciones.

A la qual cosa, Zapatero va contestar el següent:

Amigo Juan Luis Cebrián, ya que has hecho referencia a esa campaña de la zeta, te diré que es una opción preferente y que siempre preferiré jugar con las palabras a golpear con ellas.

Pim-pam! Xoc d’espases i indirectes, malgrat la lírica formal… Foc amic que no para d’encendre’s, que la guerra del futbol és molta guerra i els atacs de banyes sempre fan mal. El polític, però, per més ben estudiada que tingués la resposta, bé faria a reconèixer la barrabassada del seu equip. Només cal veure algunes de les altres paraules hiperzetades sense cap mena de complexos, com “accesibilidaZ”, “empleo de calidaZ” o, moltíssima atenció, “alta velocidaZ”. Que veus el tema de rodalies i només pots fer que exclamar-te: “¡Qué mordaZ!”

Anuncis

Responses

 1. Coincidim completament.
  Quan es va presentar la campanya em va semblar digne d’un país d’Escenas de matrimonio. Per dos motius:
  – Visualment és ofensiva: si li agraden els jocs de paraules que llegeixi “Verbalia” de Màrius Serra, que el trobarà en castellà, i n’aprendrà de veritat.
  – La seva finalitat és igual d’ofensiva: centrar-se en la inicial del presi. El personalisme més tronat.

  Després del tema de Rodalies, el PP ha aprofitat per penjar cartells amb: “Con Z de ChapuZero” (que va amb ce). Uns altres que s’apunten al carro de la barrabassada ortogràfica.

 2. El màrqueting ja ho té això d’ignorar l’ortografia. Recordo diverses (perquè d’originalitat es veu que no n’hi ha prou) campanyes de rebaixes en que juguen amb la B canviant-la per una V per mostrar al món que en són de baixos els seus preus.

  Sobre l’Ave jo hi afegiria: Que cabronz!

 3. Puigmalet, doncs sí: mira que els hauria de ser fàcil dir “Con Z de Zoquete”, per exemple.

  iona76, has fet bé de recordar aquestes altres campanyes. I aquesta devia ser patrimoni nostre, no? Perquè en castellà no veig això de la “be baja”.

 4. O “Con Z de ChapuZa”, que tampoc és tan difícil. És allò d’adaptar la realitat al teu titular, però en versió campanya política. Em sembla lamentable centrar una campanya (pre?) electoral en la figura d’aquest inútil. Ens el presenten com si fos el “Gran Hermano” que tot ho fa bé i tot ens ho proporciona, quan en realitat ha aconseguit muntar més pollastres amb el seu “talante” que l’Ànsar i la seva xuleria, que ja és difícil. Si fins i tot s’ha posat en contra a l'”Imperio del Monopolio”!

 5. O ‘con z de zozobra, zafarrancho, zopenco, zarramplín [pocatraça, barroer]’.

  A mi m’agrada més zarzaparrilla’, que és el que bevem nosaltres mentre els altres es foten el whisky, però no s’adiu en aquest context.

 6. Entre aquest zpisme ridícul, la baixesa cutre i curta del PP i el minimalisme polític dels partits d’aquí (queixar-se i poc més) de vegades em vénen ganes d’exilar-me a Andorra (Oriol i Parella, m’ho recomaneu?).
  I si no, algun dia d’aquests us proposo muntar un partit polític…
  a las barricadas! he he…

 7. VidalZau, he posat una imatge a la capçalera del bloc, però no surto jo atalaiant el pèlag de les meves cabòries, je,je…

 8. Això de la Z no m’agrada gens ni mica; és molt madrileny, no sé. Però en ‘Z’ crec que ha estat força bé en la història aquesta del Chávez. A mí, com a mínim, ´m’ha sorprès positivament. Tot el contrari que el Borbó, està clar.

 9. és cutre però és màrueting. És seguir treballant en la imatge de marca que van començar fa uns anys. No és més que el desenvolupament de la idea de “ZP”, zetapé.

 10. Ruth, la idea “ZP” era bona i no corrompia l’ortografia. Per a mi, aquesta “continuació” és estimbar de mala forma una bona pensada, ni que sigui des de l’estricte punt de vista del màrqueting. Encara que és veritat que també suposa una encertada metàfora de la legislatura, sobretot interpretada des de Catalunya.

  La Cimera Iberoamericana ha estat un Freak Show amb tota la regla i a qui sí que és veritat que el ZP ha estat bé, però és que hi estava obligat després de ser tan comprensiu sempre amb el Chávez. Al Rei el devien despertar de l’estat catatònic o li devien robar els últims canapès. Això, o alguna hostessa poc servicial, vagin vostès a saber.

  Un partit de blocaires independents i sense més interessos que la reflexió irreflexiva arreglava el món en quatre dies.

 11. a banda de discutir si el rei pot tenir aquestes sortides de to, etc, jo crec que algú algun dia li havia de dir això a en chávez.

 12. Recull de feixistes dels nostres temps:

  Chávez, un feixista que exerceix com a tal: es vol perpetuar amb un decret per allargar el seu mandat. I com a petit exemple, una perla: va impedir que Alejandro Sanz actués en un pavelló d’esports públic a Caracas perquè havia criticat al “presidente”.

  Aznar, un altre feixista que no exerceix com a tal però que si pogués…ai!
  Dades interessants: abans del referèndum de la Constitució espanyola de 1978 va escriure una sèrie d’articles a “El Norte de Castilla” on deixava a caure d’un burro la carta magna. Curiosament, també recordareu allò de fa uns anys de: “la constitución no se toca!”.
  El seu paper a la guerra de l’Irak tots el recordeu també: pixant-se en l’opinió pública i en el parlament: yo me lo guiso, yo me lo como. Típic de dictadors de repúbliques bananeres.

  Bush: un feixista encara més perillós perquè és retardat i a sobre té molt poder.

  Putin: no cal recordar com “premia” els qui pensen diferent. Com aquella periodista russa crítica amb ell assassinada o l’espia enverinat amb plutoni a Londres…

  Quan obriran els ulls tants milions de votants?

 13. Estic d’acord amb la ruth: no sé si el rei havia de dir res o no, però algú li havia de dir.
  De fet qui li hauria de dir són els veneçolans. Però com als estats units, hi ha coses que no s’entenen… Tal para cual, tu!

 14. Ahir el Chávez va fer un paral·lelisme: la reacció del rei Joan Carles cap a ell, amb la colonització de fa 500 anys.

  No sé si és frivolitat o megalomania, ni si el fet de tenir petroli causa inestabilitats i pressions tan grosses com perquè Veneçuela es situï en aquesta via. Hi ha fenòmens que se m’escapen.

 15. I ara Chávez vol posar el dit a l’ull a les empreses espanyoles ubicades a Veneçuela…i quina culpa en tenen del merder que s’ha format?
  Jo, d’elles, me n’aniria a la mínima que pogués.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: