Enviat per: oriolvidal | 28/01/2010

Cementiris i belleses atòmiques

Cementiri o magatzem? Torna el debat nuclear, com en els 80, gairebé com si les centrals fossin una cosa nova i no formessin part del paisatge. La discòrdia arriba al lèxic: hem de dir “cementiri” o “magatzem”? Em fascina que els detractors optin per “cementiri”, buscant-hi connotacions negatives, quan aquesta fórmula implica quelcom positiu: el perill, enterrat. “Magatzem”, en canvi, hauria d’inquietar més. Sempre pots rescatar quelcom del que hi guardes, encara latent, encara mig viu. Hi descansen objectes zombi que mig assassines per mitjà de l’oblit, sota el pretext dels records que contenen. Morts vivents que qualsevol dia poden assaltar-te, per més que tu no hagis gosat profanar-los del tot.

De planta nuclear. Sempre m’ha impressionat la composició mol·lecular de certes models. En plena adolescència em van inspirar fins al punt que em podria haver convertit en un important publicista. Atenció a la perla: “Cindy vio, Naomi compró y Judith… Mascó. Chicles Cheiwf.” Pensin en l’impacte que podria haver tingut l’anunci, ben rodat. Ara, a més, sé que Crawford és un important hospital de cardiologia nuclear. Que diversos experts en energia atòmica es diuen Campbell. I que la nostra Judith conté la controvertida vila d’Ascó implícita (emmagatzemada) en el seu universal nom. La bellesa atòmica es fusiona amb la màgia casual de les paraules, sempre incontenibles i amb alguna escletxa per reviure.

El poble i la fama. Santervás de Campos, Yebra, Villar de Cañas i Ascó. Candidates al risc a canvi d’esborrar-se del desert rural. No hi ha Springfields sense Hommers… ni necessitat de crear-los sense ciutats gegantines, endrapadores d’energia i epicèntriques de necessitats. Segons quins mapes -per geografies i per ambicions- no poden entendre de prudències.

Anuncis

Responses

 1. Quan les energies renovables siguin més poderoses, potser no haurem de parlar d’energia nuclear. I això passarà més aviat del que tothom pensa.
  Fins aleshores, s’hauran d’emmagatzemar residus atòmics…on i com, doncs si hi ha pobles disposats, endavant. I que no s’hi posin pel mig els partits, que d’una banda abandonen els municipis a la seva sort tret de quan poden posar-hi cullerada, com ara.
  Això sí, a mi no em faria cap gràcia viure en un poble amb un mort nuclear sota terra…
  salut!

 2. L’acudit del xiclet mereix una sanció administrativa, com a mínim 🙂

 3. Jejeje… És un acudit atòmic i hauria triomfat, n’estic convençut. Només faltava convèncer la Judith.

  Jo posaria les nuclears i tota la pesca als Monegros, on volien fer aquell Las Vegas a l’europea.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: